Dowiedz się jak przygotować kawę - Serwis kawowy

szkolenia dla baristów wrocław

Teraz może się to zmienićDzięki wykorzystaniu dobrej jakości ekspresu można

Dzięki wykorzystaniu dobrej jakości ekspresu można parzyć w wygodny sposób różne rodzaje kawy. Ekspresy do kawy są często spotykane w lokalach gastronomicznych, przy czym im lep

Dowiedz się jak przygotować kawę - Serwis kawowy szkolenia dla baristów wrocław
szy lokal, tym urządzenie ma więcej funkcji i lepiej sobie radzi z zaspokajaniem wysublimowanych gustów. Mniej skomplikowane technicznie ekspresy również mogą parzyć dobrą kawę, jednak jest mniejszy wybór, jeśli chodzi o jej rodzaje. Nadają się do większości branż poza gastronomią.

Nowoczesne ekspresy coraz częściej podobają się największym smakoszom kawy - do niedawna istniał pogląd, że żadna maszyna nie zaparzy tego napoju doskonale. Teraz może się to zmienić. Świetna jakość parzenia, jaką charakteryzują się wysokiej klasy modele, sprawia, że stworzona w ten sposób kawa ma idealny smak i aromat.

Z uwagi na rosnącą jakość można jak najbardziej rozważać zakup ekspresu, myśląc o przydatnym prezencie dla bliskich. Gorąca kawa włoska lub amerykańska zaserwowana rano lub przy podwieczorku zapewni miłe wrażenia. Ekspres ułatwia osobom niedoświadczonym przygotowanie smakowitego napoju, przyspiesza cały proces i umożliwia polubienie kawy tym, którzy do tej pory obawiali się tajników parzenia.


Dobra kawa to podstawa

Kawa włoska czy inna? Przelewowe ekspresy do kawy czy może jednak ciśnieniowe? A może lepsza jest klasyczna włoska kafetrka? No cóż, nie da się jakoś jednoznacznie odpowiedzieć na powyższe pytania, bo każdy z nas jest inny i w związku z tym ma inne preferencje i u podobania w rożnych kwestiach, nie wyłączając tematu kawy. No cóż, kawa włoska na pewno jest bardzo dobra i co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. A jeszcze do tego najlepiej byłoby jej spróbować we Włoszech. To jak najbardziej możliwe, bo ileż to trzeba, żeby polecieć czy pojechać do ojczyzny Dantego.
Każdy z nas na swój ulubiony sposób parzenia kawy. Jedni nie wyobrażają sobie poranka bez słynnej już "kawy po turecku" Nawiasem mówiąc, ta z Turcją nie ma nic wspólnego. Inni natomiast preferują kawę z ekspresu przelewowego. A jeszcze inni piją tylko taką z ciśnieniowego. Są jeszcze zwolennicy kawy rozpuszczalnej. Ale tu pojawia się wątpliwość, czy to jeszcze kawa.
A jeśli chodzi o ekspresy do kawy, to warto na pewno zainwestować w porządny sprzęt, który posłuży nam jakiś czas. Nie ma sensu kupować kiepskich rzeczy, bo w ogólnym rozrachunku wychodzimy na tym drożej.


Już samo podgrzanie filiżanki z której

Kawa włoska kojarzy się przede wszystkim z maleńką filiżanką gorącego, aromatycznego espresso, którą można kupić w zasadzie na każdym rogu we włoskich miastach. Niektóre kawiarnie wyposażone są w profesjonalne ekspresy do kawy liczące sobie kilkadziesiąt lat, które nadal doskonale wywiązują się ze swoich zadań. Dziś, aby cieszyć się na co dzień wysokiej jakości kawą, nie trzeba wybierać się do kawiarni. W zasadzie każdy supermarket oferuje ciekawy wybór dobrej jakości kaw ziarnistych i mielonych, a sklepy specjalistyczne, również te online mają w swych katalogach propozycje, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych kawoszy. Również ekspresy do kawy przeznaczone do domowego użytku pozwalają na parzenie kawy zgodnie z zasadami sztuki. Ekspres renomowanej marki spełniający nasze wymagania oraz dobrej jakości kawa, najlepiej ziarnista to jeszcze nie wszystko, aby cieszyć się naparem idealnym. Na smak kawy wpływają także inne czynniki, często lekceważone - jakość wody, którą używamy do jej parzenia, czy nawet naczynie, do którego ją nalewamy. Już samo podgrzanie filiżanki, z której będziemy pić kawę zdecydowanie wpłynie na poprawę naszych doznań smakowych.


A czy wiecie że kawa włoska

Nieodłącznym elementem poranka każdego z nas jest kawa. Nie wyobrażamy sobie bez niej początku dnia. Pobudza, pozwala nam szybciej zacząć dzień, a przede wszystkim dobrze smakuje.

Pić ją możemy na wiele sposobów, tak samo jak przyrządzać. Jednym ze sposobów są ekspresy do kawy. Jest ich mnóstwo, od tych na gotowe kapsułki, po te zaawansowane na ziarna. A czy wiecie, że kawa włoska, to espresso? Oryginalny kraj tej kawy to właśnie Włochy. Jest ono dodatkowo bazą do wielu innych rodzajów tego wspaniałego napoju. Ciekawostką jest to, że wspomniane espresso w kraju Michała Anioła potrafi być bardzo tanie w kawiarniach, często za mniej niż jeden euro! Będzie mocne, gorzkie i pyszne, czyli takie jakie powinno być.

Klasyczne ekspresy na ziarna posłużą nam właśnie do espresso. Z ziaren stworzą pyszną esencję kawy. Ich ceny potrafią się bardzo mocno wahać. Możemy znaleźć taki za 500 zł, ale nawet i taki za kilkanaście tysięcy złotych. Te z górnej półki cenowej to będą jednak produkty dla firmy. Bardzo wytrzymałe, takie, które poradzą sobie z bardzo częstym i mocnym używaniem. To, że niektóre są tańsze, wcale nie oznacza, że nie powinniśmy się nimi zainteresować. Kawa z ekspresu lepiej smakuje, a jej przygotowanie pochłania mniej czasu.


Mówimy o niej nie tylko kawa

Tak kochamy pić kawę, że aż różnie ją nazywamy. Mówimy o niej nie tylko kawa, czy kawka. Zdrobniamy jej nazwę tak bardzo, że z miłości do tego napoju nazywamy ją czasem kawusią. Miliony ludzi na świecie nie może obejść się bez filiżanki kawy dziennie. A wielu pije jej więcej. Są i tacy ludzie, którzy zatracają się w piciu kawy i szkodzą tym swojemu zdrowiu, a nawet zagrażają życiu. Gdyż spożycie dużej ilości mocnej kawy w ciągu jednego dnia może doprowadzić do zawału serca lub wysokiego nadciśnienia. A w konsekwencji do wylewu krwi do mózgu. Jednak fani kawy nie muszą pić jej mocnej. Są przecież ekspresy do kawy, które parzą słabszą kawę. Kawa włoska również nie należy do mocnej. Kawa w Polsce jest znana od dawna. Już w osiemnastym wieku zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w Gdańsku i w Warszawie. Bardzo szybko zaczęły w Warszawie powstawać następne kawiarnie, które stały się z czasem bardzo znane, np. za bramą Ogrodu Saskiego, czy na Starym Rynku. I inne mniej znane. W pierwszej ćwierci dziewiętnastego wieku było ich w Warszawie już ponad 120. A w połowie dziewiętnastego wieku aż 180. Bo zapotrzebowanie na kawę i na spotkania w kawiarni przy kawie rosło.